Zo maak je je terras klaar voor de lente

Om volop te kunnen genieten van het terras moet je het eerst lenteklaar maken. Hoe je je terras klaarmaakt voor een fantastische lente (en zomer), lees je in dit artikel.

Zo maak je je terras klaar voor de lente

De lente is in het land. Bij elk straaltje zonneschijn beginnen we al te dromen van zalige rustmomenten op het terras. Maar voor het zover is moet het terras wel nog lenteklaar gemaakt worden. Hoe je je terras klaarmaakt voor een fantastische lente (en zomer), lees je in dit artikel.

Waarom je terras klaarmaken voor de lente?

Het is absoluut noodzakelijk om wat aandacht aan je terras te geven voordat het goede terrasjesweer eraan komt. De herfst en de winter zijn zware seizoenen voor je terras, overkapping en zonwering.

Met een fikse opknapbeurt is je terras weer klaar voor de lente en kun je er een hele tijd lang comfortabel van genieten.

Wanneer moet je je terras opknappen?

Je wilt uiteraard dat je terras helemaal gebruiksklaar is wanneer het mooie lenteweer er is. Daarom is het aangewezen om minstens een week op voorhand je terras op te knappen.

Het beste moment voor een opknapbeurt van je terras is elk jaar anders. Je terras klaarmaken voor de lente doe je best wanneer het droog is, maar niet wanneer er de hele dag door felle zonnestralen op staan. Ook is het belangrijk dat het na de opknapbeurt niet meteen liters gaat regenen.

Onkruid verwijderen

Onkruid kun je als het ware zien groeien eens het lentezonnetje begint te schijnen. In voorafgaande maanden heeft het onkruid alle tijd gehad om zich rustig te nestelen in je tuin en op je terras. Bij het minste straaltje zon groeit het onkruid razendsnel.

Onkruid


Er zijn twee manieren om onkruid aan te pakken: het uittrekken en het behandelen met een vergif.

Bij het uittrekken van onkruid moet je erop letten dat je de wortels mee uittrekt. Anders groeit het onkruid binnen de kortste keren terug en blijf je bezig. Doe tuinhandschoenen aan en neem het onkruid zo dicht mogelijk bij de grond stevig vast. Een kleine draaibeweging bij het uittrekken kan ook helpen om de wortel mee los te krijgen.

Kies je voor een behandeling met vergif, kies dan zeker voor een product dat je andere planten of gras niet vernietigt. Tegenwoordig zijn producten tegen onkruid minder sterk dan vroeger. Daarom zou het kunnen dat je na een paar dagen het onkruid best nog eens behandelt.

Terrastegels reinigen

Terrastegels kunnen in de herfst en winter ongelooflijk veel vuil opnemen. Allerlei soorten vuiligheid zorgen voor vieze plekken op je terras. Deze moet je met zorg reinigen.

Terrastegels reinigen

Haal zeker niet de hogedrukreiniger boven om je terrastegels te reinigen. Veel tegels kunnen niet goed tegen de brute kracht van een hogedrukreiniger. Bovendien laat een hogedrukreiniger vaak de kern van het vuil zitten, waardoor het snel terugkomt.

Een mengsel van natuurazijn en water is een goed middel om je terras grondig te reinigen. Laat het mengsel even intrekken en spoel af. Je ziet meteen resultaat. Voor hardnekkig mos en algen zul je met een krabbertje en eventueel wat kokend water moeten werken.

Je overkapping of zonnetent reinigen

Niet alleen je terras zelf moet er kraaknet uitzien voor de lente, ook je terrasoverkapping of zonnetent moet piekfijn in orde zijn. Niet alleen zodat je zonwering er mooi uit ziet, maar ook voor een optimale werking.

Je terrasoverkapping reinigen

Voor de reiniging van een terrasoverkapping kun je een water-azijnmengsel gebruiken, maar ook milde zeep mag zeker gebruikt worden. Wrijf de overkapping in met het sop en laat rustig inwerken.

Wanneer het sop is ingewerkt kun je het afspoelen met een zachte waterstraal of met een zachte doek.

Terrasoverkapping gereinigd

Ga nooit schrobben en gebruik geen schuursponsjes of hogedrukreiniger om je terrasoverkapping te reinigen. Probeer bovendien om de reiniging te doen op een droge maar (half)bewolkte dag. Felle zonnestralen kunnen ervoor zorgen dat de zeep vlekken achterlaat.

Voor hardnekkig vuil gebruik je best een gespecialiseerd product. Vraag hiervoor zeker advies aan onze experts.

Je zonnetent reinigen

De reiniging van een zonnetent moet wat voorzichtiger gebeuren. Het stof van je zonnetent is delicater dan het stevige aluminium van een overkapping.

Ook bij de reiniging van je zonnetent is het belangrijk om dit niet in de volle zon te doen. Een droge, bewolkte dag is ideaal.

Zonnetent open over terras

Een eerste reinigingsmethode is de droge methode. Hierbij rol je je zonnetent uit en veeg je met een zachte borstel voorzichtig het grove vuil los.

Wanneer de droge methode niet voldoende is, kun je opvolgen met een vochtige reiniging. Gebruik een zachte borstel of spons met lauw water om je zonnetent te reinigen. Heeft ook dit geen effect? Gebruik dan een milde zeep.

Zijn de vlekken uit de zonnetent? Laat het scherm dan volledig drogen voordat je hem terug oprolt. Anders loop je risico op schimmelvorming en ben je nog veel verder weg van een propere zonnetent.

De cassette van je zonnetent kun je reinigen met een zachte spons, lauw water en wat milde zeep. Kijk ook of er geen takken of bladeren in de cassette vastzitten.

Je terras inrichten

Nu je terras en je terrasoverkapping of zonnetent helemaal proper zijn, is het tijd om je terras in te richten.

Dit kan met comfortabele terrasmeubels, planten, verwarmingselementen of eventueel decoratie. Voor de decoratie van je terras hebben we een apart artikel geschreven: 5 tips om je terrasoverkapping in te richten

Met deze tips maak je van jouw terras een gezellig, comfortabel plekje en geniet volop van de lente en zomer!

Heb je interesse in een overkapping of zonnetent? Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie en een offerte op maat.

Meer artikels
5 Lente-activiteiten voor op uw terras
2
Apr
2024
5 Lente-activiteiten voor op uw terras

De lente is in het land, en met een terrasoverkapping of zonnescherm wordt die nog fijner! In dit artikel geven we u 5 activiteiten om deze lente op uw terras…

Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons
23
Jan
2024
Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons

In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van rolgordijnen en rolluiken.

Ontdek het comfort van screens op zonne-energie
22
Jan
2024
Ontdek het comfort van screens op zonne-energie

Hebt u al gehoord van screens op zonne-energie? Dit is een nieuwe ontwikkeling die uw screens nog comfortabeler en nog duurzamer maken.

bekijk alle blogberichten