Screens onderhouden? Zo doe je dat.

Screens vormen een erg grote meerwaarde voor een woning of gebouw. Om lange tijd te kunnen genieten van je screens moet je ze wel goed onderhouden. In dit artikel lees je hoe je je screens onderhoudt.

Screens onderhouden? Zo doe je dat.

Screens schoonmaken

Terwijl screens efficiënt hete zonnestralen tegenhouden, bijten ook vuildeeltjes zich vast aan het canvas. Deze vuildeeltjes zie je niet meteen, maar na verloop van tijd ontstaan er toch vlekken op je screen. Het is aangewezen om je screens minstens jaarlijks schoon te maken.

Niet alleen omdat propere screens er veel beter uit zien, maar ook omdat propere screens een veel langere levensduur hebben.

Wanneer je screens schoonmaken?

Maak je screens niet schoon op een bloedhete dag met veel zon. De zon zorgt er dan voor dat water en zeep te snel opdrogen. Dit veroorzaakt strepen. Een dag met wat meer bewolking is ideaal voor de schoonmaak van je screens.

Hoe je screens schoonmaken?

Om je screens schoon te maken doe je ze eerst volledig naar beneden. Zorg ervoor dat je gemakkelijk aan het volledige oppervlak kan.

Screens schoonmaken kan op verschillende manieren.

De eerste manier is de droge manier. Hier komt geen water of andere nattigheid bij kijken. Ga gewoon met een droge zachte borstel over de screen en borstel al het vuil los. Je kunt ook de stofzuiger gebruiken om het vuil van je screens te halen. De droge manier werkt enkel op screens die nog geen vlekken hebben. Er zijn dus wel vuildeeltjes aanwezig, maar die hebben zich nog niet massaal vastgezet op de screen.

De tweede manier is de vochtige manier. Deze komt wel van pas bij screens met vlekken. Deze vlekken kunnen het gevolg zijn van vuilophoping, maar ook bijvoorbeeld van vogelpoep. Zulke vlekken gaan er niet zomaar met een droge borstel af.

Probeer bij vlekken altijd eerst om ze te bestrijden met lauw water. Lukt dit niet, voeg dan zeep toe. Let erop dat de zeep geen te hoge pH-waarde heeft (max. 7) en ga niet schrobben. Veeg rustig met een doek het zeepsop op de vlekken en laat een paar minuten intrekken. Spoel na met lauw water en laat goed drogen alvorens je de screen opnieuw inhaalt, anders ontstaat er schimmel.

Maak ook je screenbak schoon

Takjes, blaadjes, modder… het kan allemaal op en in je screenbak terecht komen. Dit vuil kan het zonnescherm in de bak vuil maken of beschadigen. Probeer daarom je screenbak aan de binnen- en buitenkant schoon te houden. Gebruik hiervoor geen water maar borstel voorzichtig met een zachte borstel het vuil uit en van de bak.

Wij raden bovendien ook aan om de aluminium geleiders en bovenbak van je screens jaarlijks een goede onderhoudsbeurt te geven. Ook hier kun je de grove vuildeeltjes weg borstelen. Voor het onderhoud kun je best een specifieke zeep voor aluminium oppervlakken gebruiken. Deze reinigt én beschermt het aluminium oppervlak. Het aluminium wordt beschermd tegen zowel vuildeeltjes als UV-stralen. De zepen zijn verkrijgbaar bij ons in de showroom. Kom langs en krijg info en advies op maat!

Goed onderhoud verlengt levensduur

Door minstens jaarlijks je screen en screenbak te onderhouden verleng je de levensduur ervan. Je screens blijven er goed uit zien en gaan veel minder snel stuk. Vuil kan immers scheuren en gaten veroorzaken in de screendoek.

Denk er daarom aan om tijdig je screens een goede opknapbeurt te geven met de tips van dit artikel!

Heb je nog vragen over screens of het onderhoud ervan? Aarzel niet om ons te contacteren. We geven je graag alle info en advies op maat.

Meer artikels
5 Lente-activiteiten voor op uw terras
2
Apr
2024
5 Lente-activiteiten voor op uw terras

De lente is in het land, en met een terrasoverkapping of zonnescherm wordt die nog fijner! In dit artikel geven we u 5 activiteiten om deze lente op uw terras…

Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons
23
Jan
2024
Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons

In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van rolgordijnen en rolluiken.

Ontdek het comfort van screens op zonne-energie
22
Jan
2024
Ontdek het comfort van screens op zonne-energie

Hebt u al gehoord van screens op zonne-energie? Dit is een nieuwe ontwikkeling die uw screens nog comfortabeler en nog duurzamer maken.

bekijk alle blogberichten