Raamdecoratie in de Middeleeuwen

Raamdecoratie bestaat tegenwoordig in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Dat was natuurlijk ooit anders. Van ‘raamdecoratie’ was er in de Middeleeuwen niet echt sprake. Een houten paneel voor de ramen, that’s it.

Raamdecoratie in de Middeleeuwen

Houten luiken voor de vensters

In de Middeleeuwen was raamdecoratie vrijwel altijd puur functioneel. Houten luiken werden voor de vensters geplaatst. Zo’n luik moest de warmte binnen houden in koudere maanden en de stank en hitte buiten houden in de zomermaanden.

De binnentemperatuur op punt houden was echter niet de enige functie van de houten raamdecoratie. Het was ook een belangrijke beveiliging tegen inbrekers. De raamdecoratie maakte het moeilijk voor dieven om via het venster in te breken. Glazen vensters waren immers enkel weggelegd voor de allerrijksten.

Decoratieve raamdecoratie

De rijke families in de stad hadden, zeker in de late Middeleeuwen, vaak wel glazen ramen. De houten luiken waren hier dus niet meer nodig om geuren en dieven buiten te houden. Wel werden ze nog gebruikt om de zon te weren.

De houten luiken aan de buitenkant van de vensters werden steeds vaker vervangen door mooie, decoratieve raamdecoratie aan de binnenkant. Deze waren makkelijker in gebruik dan de stugge panelen. Bovendien straalde decoratieve raamdecoratie meer klasse uit aan bezoekers.

Lange stoffen gordijnen

Wie lange, stoffen gordijnen rond de vensters hangen had, zat niet krap bij kas. In de Middeleeuwen was stof erg duur, mede omdat de doeken uit het buitenland geïmporteerd moesten worden. In het begin waren textielgordijnen bijgevolg enkel voor de absolute elite.

Naarmate textieldoeken toegankelijker en goedkoper werden, verschenen er steeds vaker textielgordijnen in woningen en andere gebouwen.

Nieuwe raamdecoratie na de Middeleeuwen

Raamdecoratie deed in de Middeleeuwen perfect wat het moest doen. Huizen waren voorzien van degelijke raamdecoratie die het zonlicht goed tegenhield, of dat nu houten panelen waren of gordijnen. Veel innovatie in raamdecoratie was dus niet nodig.

Op nieuwe functies en soorten raamdecoratie was het wachten tot na de Middeleeuwen. Meer bepaald tot de 17e eeuw. Privacy werd een belangrijkere topic en gordijnen dienden perfect als flexibele afsluiting. Ze werden bijgevolg niet alleen geplaatst voor vensters, maar ook in deuropeningen en rond bedden.

De eerste raamdecoratiebedrijven

De eerste bedrijven die zich specialiseerden in raamdecoratie ontstonden nog veel later, pas in de 19e eeuw. Raamdecoratie werd nog populairder en er kwam steeds meer vraag naar. Raamdecoratie was al lang niet meer enkel functioneel. Mensen zochten naar raamdecoratie in verschillende materialen, motieven, kleuren en maten.

Sindsdien werd raamdecoratie een belangrijk deel van ons interieur. Er ontstonden tal van nieuwe producten, zoals plissé- en rolgordijnen. Tegenwoordig bestaat raamdecoratie voor elke stijl en elk interieur.

Meer artikels
5 Lente-activiteiten voor op uw terras
2
Apr
2024
5 Lente-activiteiten voor op uw terras

De lente is in het land, en met een terrasoverkapping of zonnescherm wordt die nog fijner! In dit artikel geven we u 5 activiteiten om deze lente op uw terras…

Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons
23
Jan
2024
Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons

In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van rolgordijnen en rolluiken.

Ontdek het comfort van screens op zonne-energie
22
Jan
2024
Ontdek het comfort van screens op zonne-energie

Hebt u al gehoord van screens op zonne-energie? Dit is een nieuwe ontwikkeling die uw screens nog comfortabeler en nog duurzamer maken.

bekijk alle blogberichten