Muggen weghouden van je terras? Zo doe je dat!

In dit artikel lees je hoe je die vervelende muggen weg kunt houden van je terras. Met deze tips kun je nog meer genieten van je terras en je buitenzonwering.

Muggen weghouden van je terras? Zo doe je dat!

Met het voorjaar duiken ook de insecten terug op. Bijtjes beginnen aan hun bloemenronde, mieren kruipen door de torenhoge grassprieten. Maar ook de muggen bereiden zich al voor op een warme periodes. Deze beestjes wil je liefst zo ver mogelijk van je terras weghouden. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Wanneer zijn de muggen er weer?

Wanneer je muggen onder je terrasoverkapping kan spotten, is afhankelijk van het weer. Na een strenge winter kan het even duren voordat de muggen weer sterk genoeg zijn om massaal uit te vliegen. Na een zachte winter kan dan al sneller.

Meestal kun je de eerste muggen al zien vanaf februari of maart. Deze muggen zijn vaak nog aan de zwakke kant en zullen dus voor niet veel overlast zorgen.

Het is pas tegen mei-juni dat de muggen in grote aantallen naar buiten komen. Wanneer het warmer wordt, worden de muggen nog actiever. De beestjes kunnen immers niet tegen droge lucht en gaan op zoek naar hydratatie.

Hoe houd je muggen weg van je terras?

Gelukkig kun je met een aantal methoden de muggen weghouden van je terras. Hieronder bespreken we enkele praktische tips.

Steek wierook aan

Muggen kunnen niet goed tegen droge lucht en al helemaal niet tegen een rokerige lucht die sterk naar kruiden ruikt. Een wierookstokje aansteken op je terras is dus een prima methode om muggen op afstand te houden.

Het nadeel is wel dat je zelf dan ook in de wierook zit. Ben je geen fan van wierook, dan kun je misschien best een andere methode kiezen om muggen op afstand te houden.

Plaats muggenwerende planten op je terras

Sommige tuinplanten verspreiden ook een geur die muggen en andere vliegende insecten maar niets vinden.

  • Kattenkruid

    Dit snelgroeiend kruid zorgt voor een geur die onaangenaam is voor muggen. Plant kattenkruid veelvuldig rond je terras om de muggen op afstand te houden.
  • Rozemarijn

    Rozemarijn houdt niet alleen muggen op afstand, je kunt de plant ook gebruiken om je gerechten nog smaakvoller te maken. Geen muggen op je terras én koken met kruiden uit eigen tuin, dus!
  • Lavendel

    Muggen houden niet van lavendelgeur. Enkele lavendelplantjes vormen dus een barrière die de muggen weg houdt. Een extra voordeel van lavendel is dat het wél aantrekkelijk is voor bijen. Deze bedreigde beestjes zijn niet agressief of gevaarlijk en zullen je zeer dankbaar zijn.
  • Walnotenbomen

    Met een walnotenboom in je tuin maak je je terras ook minder interessant voor muggen. Walnotenbomen geven een bepaalde geur af die muggen niet lekker vinden.

Voorkom stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Zorg er dus zeker voor dat je geen stilstaand water in watertonnen, bloempotten of emmers hebt staan. Anders krijg je binnen een mum van tijd een zwerm babymuggen op je terras.

Luchtstroom

Met een luchtstroom op je terras wordt het moeilijker voor muggen om je te bereiken. Een ventilator installeren op je terras kan dus een goed idee zijn om je te verkoelen, maar ook om muggen op afstand te houden!

Wat als je toch muggen op je terras hebt?

Als je toch muggen op je terras hebt, zijn er nog enkele manieren om deze weg te jagen.

Een vuurkorf aansteken is een mogelijkheid, want muggen kunnen niet tegen de rook en droge lucht. Daarnaast kunnen bepaalde sprays de muggen snel wegjagen en producten met minstens 40% DEET kunnen ook helpen.

Wat NIET helpt, zijn citronellakaarsen of andere oliën, zonder DEET. Ook het licht doven helpt niet. Muggen ruiken je al vanop grote afstand en kunnen zich ook in het donker perfect tot op je huid navigeren.

Meer artikels
5 Lente-activiteiten voor op uw terras
2
Apr
2024
5 Lente-activiteiten voor op uw terras

De lente is in het land, en met een terrasoverkapping of zonnescherm wordt die nog fijner! In dit artikel geven we u 5 activiteiten om deze lente op uw terras…

Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons
23
Jan
2024
Rolgordijnen vs. Rolluiken: Pro’s & Cons

In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke kenmerken van rolgordijnen en rolluiken.

Ontdek het comfort van screens op zonne-energie
22
Jan
2024
Ontdek het comfort van screens op zonne-energie

Hebt u al gehoord van screens op zonne-energie? Dit is een nieuwe ontwikkeling die uw screens nog comfortabeler en nog duurzamer maken.

bekijk alle blogberichten