Kunnen rolluiken vastvriezen?

Kunnen rolluiken dan vastvriezen? En wat moet u dan doen? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen.

Kunnen rolluiken vastvriezen?

Rolluiken zijn een grote meerwaarde voor een woning. Ook in de winter. De kou wordt efficiënt buiten gehouden en u kunt uw kamers helemaal verduisteren met een druk op de knop. Maar wat als het begint te vriezen? Kunnen rolluiken dan vastvriezen? En wat moet u dan doen? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen.

Kunnen rolluiken vastvriezen bij koud weer?

Ja, dat kan. Rolluiken kunnen bij vriestemperaturen vastvriezen aan de dorpel en daardoor niet meer openen en sluiten. Zeker als de rolluiken vochtig of nat zijn, is er een risico op vastvriezen. Waterdruppels rollen dan naar de rubberen dichting van het rolluik en bevriezen op de koude dorpel.

Wanneer uw rolluiken vastgevroren zijn, kunt u ze waarschijnlijk niet meer openen. Als u merkt dat dit het geval is, probeer het openen dan niet te forceren. Dit kan de motor overbelasten of schade aan uw rolluik berokkenen. Een overbelaste motor kan stuk gaan en u met onnodige kosten opzadelen.

Bij vochtig weer en vrieskou kunnen ook de lamellen van het rolluik aan elkaar vastvriezen. Wederom, probeer dit niet te forceren om schade aan uw rolluik of motor te voorkomen

Wat doen als rolluiken vastvriezen?

De makkelijkste oplossing voor vastgevroren rolluiken is wachten tot ze ontdooid zijn. Als de buitentemperatuur door de dag stijgt tot boven het vriespunt, zullen de rolluiken vanzelf weer los komen en kunt u ze zonder problemen opnieuw openen en sluiten.

Als het buiten blijft vriezen, kunt u proberen om de rolluiken voorzichtig zelf te ontdooien.

Hoe vastgevroren rolluiken voorkomen?

Helaas bestaan er nog geen vriesbestendige rolluiken. U kunt echter wel kiezen voor een slimme motor voor uw rolluiken. Zulke motoren stoppen vanzelf wanneer ze voelen dat het rolluik niet opent. Hierdoor raakt uw motor niet overbelast en gaan uw rolluiken langer mee.

Een ander hulpmiddeltje is om op voorhand een dun houten latje onder uw rolluiken te plaatsen. De rubberen dichting rust dan op het blokje in plaats van op de dorpel, en vriest bijgevolg veel minder snel vast aan de dorpel.

Ook een klein laagje zuurvrije vaseline kan helpen. De vettige laag kan niet bevriezen. Uw rolluik dus ook niet.

Op zoek naar rolluiken?

Hiervoor kunt u natuurlijk beroep doen op onze expertise.

Samen vinden we de perfecte rolluiken voor uw woning. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer artikels
Besparen met kwalitatieve rolluiken
29
Jul
2021
Besparen met kwalitatieve rolluiken

Kwalitatieve rolluiken kopen voor je woning is geen goedkope investering. Maar het is er wel een die zichzelf op termijn terugbetaalt. Je kunt immers besparen…

Aluminiumfolie tegen de ramen? Jouw vensters verdienen beter.
17
Jun
2021
Aluminiumfolie tegen de ramen? Jouw vensters verdienen beter.

Nu de zomer echt in het land is en temperaturen boven de 25°C geen uitzondering meer zijn, zien we vaker en vaker aluminiumfolie tegen vensters hangen. Dit…

VRT NWS: Ongeziene stormloop op zonweringen: "Klanten moeten geduld hebben, de levertijden zijn lang"
2
Jun
2021
VRT NWS: Ongeziene stormloop op zonweringen:

De zomers worden langer en heter, maar veel huizen zijn daar niet op aangepast. De vraag naar zonweringen stijgt, dus, ook omdat mensen nu vroeger - en meer…

bekijk alle blogberichten