Tips voor het onderhoud van uw zonweringdoek

Een zonweringdoek zorgt ervoor dat u van uw tuin en het mooie weer kunt genieten zonder te hoeven zweten in de hete zon. U kunt er nog langer van genieten als u uw tuin- of terrasscherm of je zonnetent goed onderhoudt. Daarom geven wij u graag enkele tips om uw zonweringdoek te onderhouden.

Laat uw zonwering niet uitgeschoven bij regen en felle wind

Het materiaal dat gebruikt wordt voor zonwering is tegenwoordig waterafstotend. Toch kunt u bij regen of felle wind uw scherm best niet uitgeschoven laten. Dit kan in het slechtste geval zorgen voor vuile plekken of beschadigingen.

Lichte regen kan absoluut geen kwaad, maar probeer uw doek wel altijd eerst te laten uitdrogen voor u het weer inschuift. Wanneer een nat doek lang ingeschoven blijft, kan het vocht ontsteken en kunnen er kleurveranderingen optreden.

Een nat doek inschuiven kan echter geen kwaad voor even. Denk er gewoon aan om uw zonwering opnieuw uit te schuiven als het weer opgeklaard is. Het doek kan dan rustig drogen zodat het weer ingeschoven kan worden.

Maak uw zonwering met zachte producten schoon

Uw zonwering zal ongetwijfeld nu en dan eens een schoonmaakbeurt nodig hebben. Laat hier zeker de hogedrukreiniger achterwege.

Schuif uw zonwering uit en zorg ervoor dat er geen losliggend vuil zoals bladeren of takjes op het doek liggen. Ga dan met lauw water zachtjes over het oppervlak, eventueel met groene zeep of een neutraal afwasproduct. Zo komt vastzittend vuil los. Wrijf de zeep niet te hard in in het doek, maar laat de zeep zelf een kwartiertje inwerken. Daarna kunt u uw zonwering afspoelen met schoon water en rustig laten drogen voordat u het doek opnieuw inschuift.

Let er ook op dat u uw zonnedoek niet reinigt in de volle zon. Dit kan namelijk voor kringen zorgen.

Wat doen met een bevroren zonweringdoek?

In de winter kan bij vriestemperaturen uw zonweringdoek bevriezen. In dit geval laat u het doek best in zijn huidige staat staan. Als u een bevroren doek probeert in of uit te schuiven kan het zijn dat er niets gebeurt of dat het erg moeizaam gaat, wat het systeem kan belasten. U wacht best even tot het doek wat ontdooid is om hem dan veilig in of uit te schuiven.


Hebt u nog vragen over het onderhoud van uw doek? Of hebt u nood aan een professioneel onderhoud? Neem dan zeker contact met ons op.

Heeft u nog andere vragen over het onderhoud van je zonwering?

Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

contact opnemen
Tips voor het onderhoud van uw zonweringdoek
Meer artikels
Raamdecoratie in de Middeleeuwen
17
Dec
2021
Raamdecoratie in de Middeleeuwen

Raamdecoratie bestaat tegenwoordig in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Dat was natuurlijk ooit anders. Van ‘raamdecoratie’ was er in de Middeleeuwen…

Je zonwering beschermen in de winter
23
Nov
2021
Je zonwering beschermen in de winter

Nog even en de winter is weer in het land, het seizoen met het minste zonlicht. Toch kan zonwering ook dan een grote meerwaarde zijn voor je woning. Let in…

De voor- en nadelen van verandazonwering
3
Nov
2021
De voor- en nadelen van verandazonwering

Verandazonwering is hoe dan ook een meerwaarde voor jouw veranda, maar er komen ook enkele aandachtspunten bij kijken. Dit zijn de voordelen en nadelen van…

bekijk alle blogberichten